Skip to main content

Ermita de Santa Bàrbara

L ’ermita de Santa Bàrbara està situada al cim del turó del mateix nom. Adossada a una torre de guaita del segle XVI, fa conjunt amb la casa de l’ermità. Tot i ser una ermita amb unes línies romàniques ben definides, el seu aspecte actual es remunta en gran mesura a principi de la dècada dels vuitanta, quan s’intervé i es porta a terme una important acció ciutadana per salvar-la de la seva desaparició. En els llibres de les visites pastorals dels bisbes a Blanes, que daten a partir del segle XIV, queda provat que Santa Bàrbara és un indret de devoció molt antic. El frare Roig i Jalpí ja en parla al seu Resumen Historial que escriu en ple segle XVII. Sabem que l’any 1603 ja s’hi feia la festa, llavors acompanyada per una processó des de la vila. El dia 3 de maig, festivitat de la Santa Creu, les autoritats municipals també hi pujaven en processó per fer la benedicció del terme blanenc des de la Creu.

Antigament, el toc de les campanes de Santa Bàrbara facilitava les tasques de la gent del camp, s’avisava de les hores de la feina i del moment d’anar a dinar. L’ermità era el responsable de fer els tocs de campana, que també servien per avisar de l’arribada de tempestes.

Existeix una nova creu de terme, construïda sobre una base de pedra picada que conserva elements originals de l’antiga, des d’on arrenca la creu de ferro artísticament treballada. La vella creu gòtica era un magnífic exemple del prestigi que van assolir els artesans que treballaven el ferro forjat i que crearen escola a Blanes. La nova creu té una alçada de 6 metres a partir de la base i un pes de 300 quilograms. La Creu dignifica el promontori. Fou construïda i regalada per una empresa local.

El 10 de gener de 1982 va sortir de la parròquia una comitiva de fidels amb la imatge actual de Santa Bàrbara. És obra de l’escultora Lola Pons i es troba instal·lada a la fornícula que presideix el senzill altar.

L’aplec de Santa Bàrbara té lloc el primer diumenge de desembre. Els qui pugen fins al cim del turó poden assistir a la missa, ballar sardanes i adquirir unes coques conegudes com a «sabres» a canvi d’un donatiu per al manteniment de l’ermita i de la festa. Des de dalt del turó podem observar una bonica panoràmica del bosc de la vessant nord de Sant Joan, cala Bona, i la urbanització de Sant Francesc, el Convent i l’inici de la Serrallarga.

Santa Bàrbara ha estat lloc d’inspiració d’escriptors, com Ruyra, i dibuixants com Junceda. Periòdicament s’hi organitzen trobades de reflexió, estades de grups de catequesi, escoltes, esplais…que contribueixen al manteniment d’aquest indret i de la zona de muntanya més propera.

Santa Bàrbara segueix on ha estat sempre, «a prop nostre encimbellada, contemplant el cel serè» i «protectora contra tota tempestat».

La nau té planta rectangular de 12,30 m de llarg per 4,70 m d’ample,amb una alçada de 4.13 m i una coberta formada amb una volta de canó i un nau central.

Dia de l’ermita: 4 de desembre

Visita l’ermita!

Localització de l’ermita de Santa Bàrbara de Blanes