Skip to main content

Ermita de Sant Joan

L a capella va ser edificada fora del recinte per manca d’espai. Apareix documentada des del segle XIII. L’any 1958 tingué lloc una profunda restauració que va salvar-la; es va consolidar l’estructura de l’ermita i es va refer la teulada. L’artista Maria Teresa Bedós (Sabadell, 1906 – Blanes, 1988) va pintar a la paret de l’altar uns frescos mariners que envoltaven la imatge de Sant Joan Baptista. L’activista cultural Benet Ribas va definir-la com una «blanenca per enamorament entranyable, artista de vocació i exercici, dona cultivada en les relacions humanes». Cada 24 de juny s’hi celebra una missa i es reparteix la tradicional coca de Sant Joan a tots els assistents.

L’ermita de Sant Joan és un dels llocs més carismàtics de la vila. Des d’aquí el visitant pot esplaiar la mirada amb una impressionant panoràmica del poble: la zona del delta de la Tordera, el nucli històric dominat pel conjunt format pel palau dels vescomtes de Cabrera i l’església parroquial de Santa Maria, el sector turístic de s’Abanell, els barris perifèrics, el collet de Santa Bàrbara, Cala Bona, el perfil costaner que arriba fins al cap de Tossa… Val la pena l’esforç de pujar fins al cim de la muntanya de Sant Joan. La vessant de llevant de la muntanya, encara verge gràcies a l’espai que ocupa el Jardí Botànic Marimurtra, ens permet contemplar un paisatge diferent, en aquest cas gairebé lliure d’edificacions.

Una visita a Sant Joan ha d’acabar immortalitzada amb una fotografia a través del forat que hi ha als murs del castell, amb la badia de Blanes i la roca de sa Palomera de fons.

Per la diada de Sant Joan de 2007 es van inaugurar unes magnífiques pintures de la prestigiosa il·lustradora infantil Pilarín Bayés, que són un complement didàctic, i al mateix temps divertit, als frescos que hi va realitzar la Maria Teresa Bedós fa més de cinquanta anys. L’interior s’ha dignificat amb una obra de gran vàlua, que pot ésser visitada amb petició prèvia de les claus a la parròquia o durant els diumenges al matí, gràcies a un grup de voluntaris. Del sostre, en pengen unes barques, també realitzades per la Pilarín Bayés, que estan a disposició de les famílies i entitats de Blanes que s’estimin i valorin l’ermita de Sant Joan. A semblança dels antics exvots que feien els mariners i pescadors agraïts, naveguen prop dels personatges bíblics de la vida de Sant Joan que ha dibuixat la Pilarín. En ells s’explica la vida de Sant Joan Baptista d’una forma amena i molt atraient, sobretot per al públic més petit. Enmig d’escenes de la vida del sant, els visitants també hi podran reconèixer indrets carismàtics de la vila, com l’antic palau dels vescomtes de Cabrera, l’escriptor Joaquim Ruyra o la Font Gòtica del carrer Ample. Es tracta d’una obra excepcional que mereix ser coneguda per tots.

Presenta una planta rectangular d´una nau amb dos trams i capçalera amb presbiteri i sense absis.

El campanar adossat és de base quadrada i capçalera octogonal,situat als peus de la nau.

L´interior és un espai unic de 8,77 metres de llarg per 4,12 d´ample, amb una altura màxima de nau de 5,19 metres.

Imatges actuals de l’ermita

Obres de restauració

Realitzades l’any 2013 per l’Associació estimem les Ermites de Blanes
Resultat final de la restauració.

Dia de l’ermita: 24 de juny

Visita l’ermita!

Localització de l’ermita de Sant Joan de Blanes